6. 5. 2010

International debate tournament Malacky 2010

Apríl je mesiac, v ktorom oslavujeme Deň bláznov, Deň nespravodlivo stíhaných, Veľkonočné sviatky a mnoho iných vecí. Tohtoročný apríl bol však výnimočný ešte niečím iným. Debatérom nielen zo Slovenska sa naskytla príležitosť zmerať si svoje sily a zručnosti a takisto si povymieňať skúsenosti v Malackách. Tam sa totiž konal debatný turnaj s názvom Malacky 2010 International Debate Tournament Malacky 2010.

Bolo to v roku 2002 kedy Slovenská debatná asociácia naposledy organizovala medzinárodný debatný turnaj. Vtedy to bolo Youth Forum. Tento rok si úctyhodný cieľ zorganizovať podujatie pre debatérov z rôznych krajín sveta stanovila bývalá debatérka a reprezentantka Slovenska – Marie Bullová. Turnaj v Malackách sa líšil od iných známych turnajov najmä preto, že bol nový. Nebolo to dobre známe YF alebo WSDC ale Malacky. Málokto vedel, čo má od turnaja očakávať pred jeho začiatkom, isté bolo len to, že sa na ňom debatovalo po anglicky a vo WSDC štýle. Napriek mnohým otáznikom a možno aj pochybnostiam sa stanovený limit pre turnaj zaplnil veľmi rýchlo. Debatéri z Chorvátska, Poľska, Česka, Rumunska, Maďarska, Macedónska, Slovinska a v neposlednom rade aj Slovenska sa v priebehu niekoľkých dní zaregistrovali a nevedeli sa dočkať, kedy turnaj začne. Podobne dobrá nálada, aká bola citeľná pri registrácii panovala, aj na celom turnaji. Debatéri boli zdravo súťaživý a odhodlaní vyhrať, no zároveň boli veľmi priateľský a po debatách trávili mnoho času spolu s debatérmi z iných krajín, aby sa navzájom lepšie spoznali.

Z popisu je zrejmé že tento turnaj bol viac-menej taký oťukávací, ľudia naň išli a nevedeli presne čo ich čaká. Preto sa na turnaji nestretla debatná elita z celého sveta, ale buď viac alebo menej pokročilí debatéri, ktorí sa chceli posunúť ďalej. Rovnako to platí aj na rozhodcov, ktorých kvalita sa niekedy priepastne líšila, ale vďaka skúsenostiam, ktoré si odovzdali to bolo pre niektorých veľkým prínosom. Okrem časovo dobre zorganizovaného programu sa všetci zúčastnení mali možnosť zoznámiť s miestnymi pamiatkami a spoznali typických Záhorákov.

Tento turnaj bol príjemným spestrením debatnej sezóny najmä pre slovenských debatérov, ktorí celý rok debatujú proti rovnakým tímom a takto mohli spoznať aj iné prístupy k debate skrz zahraničných kolegov. Určite na turnaji vzniklo mnoho nových priateľstiev a to je dobré lebo doteraz SDA neumožňovala, alebo ak áno tak len vo veľmi malom množstve, neskúseným debatérom debatovať na medzinárodnej úrovni za nie vysoký poplatok.

Ak by som mal porovnávať turnaj v Malackách s bežným FADL (Finále Anglickej debatnej ligy) tak neviem či by som mohol s určitosťou povedať, ktorý z nich bol lepší. Nakoľko jeden, ten v Malackách, mal skôr charakter získavania skúseností a nadobúdania priateľstiev a stretu rôznych kultúr a krajín. Ten druhý, FADL, bol viac súťaživejší a išlo tam o to, aby si slovenskí debatéri medzi sebou zmerali svoje schopnosti debatovať v angličtine. Oba majú svoje plusy a mínusy.

Niekto by mohol namietať, že turnaj bol nie dosť komfortný, keďže sa bývalo v robotníckej ubytovni. No nesúďme knihu podľa obalu, pretože aj keď to na prvé počutie znie možno desivo, že robotnícka ubytovňa, ale toto zariadenie bolo nanovo prerobené, čisté a kvalitou bolo oveľa lepšie ako drvivá väčšina slovenských internátov. A to nehovoriac o jeho cene. Ďalšia vec je, že netreba byť zbytočne rozmaznaný a očakávať grand hotely, nakoľko sa na debatné akcie nechodí dovolenkovať, ale debatovať.

Ja osobne hodnotím tento turnaj vcelku pozitívne. Aj keď ma mrzí, že ho nevyhrali Slováci, no napriek tomu som sa na turnaji zabavil a čas strávený v Malackách bol príjemný.

Juraj Vojčiak

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára